Johan Galtung forklarer breivik i globalt perspektiv.
Det sies at man ikke blir profet i eget land, og på Johan Galtung passer den beskrivelsen bra. Mannen er fra mitt syn en utrolig vis mann, og intervjuet i Democracynow er meget bra.

Mine notater;

Hvem er breivik? Datoen relatert til terroraksjonen på King David Hotel. Breivik analyserer videre breivik som dårlig politisk veiledet, men ikke verre enn de norske snikskytterne som dreper i Afganistan. Denne kritikken har jo Galtung tidligere blitt sterkt kritisert for, men det er jo sant. 

Afganistan er et veldig desentralisert land. Galtung mener det likner mest på Sveits, og begrunner hvorfor. Afganere er dessuten veldig lei av å bli innvadert. De forsvarer sitt land.

USA som ser fiender overalt, istedenfor å samarbeide for fred. 

Galtung syns det er vanskeligere å samtale med ledelsen i USA enn Taliban.  

Dissekrerer USAs elite.

Colombia

Logevirksomheten sannsynligvis viktig for breivik. Mange sympatisører der, men lite kjent blandt "folk flest". 

Svikeren, breivik et motsvar til de som kjemper for Taliban i Afganistan.

Stieg Larsson har forutsett denne type terrorist i våre omgivelser. Hva feiler det vår kultur som har gitt oss noe slikt som breivik?

Forskjell mellom Islam og vår kristendom. Betydningen for vårt perspektiv. Vår åndelige tomhet. 

Situasjonen i Syria. Kritiserer FNs håndtering, demokratisk tvangsinnføring vil gi en uholdbar situasjon for borgerne. Det må ligge en løsning i bunnen. Folk gir ikke opp sine våpen uten at det finnes en løsning. De slåss for sine liv.

Galtung er entusiastisk til Occupy bevegelsen. Et opprør mot den korrupte eliten. Lederløs, med mål å heve bevisstheten. Amerikanere på sitt ypperste. Han vil se Obama snakke med dem. Han har ikke sett noen ledere snakke med dem.

Imperium er ikke bare snakk om militær styrke, det er også økonomisk og kulturell styrke. Eliten er skjult i amerika (men ikke i Columbia). 

Det er fullt mulig å oppnå varig og trygg fred, men da må den amerikanske eliten begynne å lytte. Dialogens viktighet, alle har noe vettig å si, løft vettet opp og la det bli rådende politikk. USA og den amerikanske eliten kan gjøre det, og slutte med sitt tåpelige spill. 

Amerika blomstrer nedenfra, men facisme på toppen (bankene og politikerne) er et hovedproblem.

 
Galtungs side; http://www.transcend.org/tms/2012/04/johan-galtung-reflects-on-norwegian-massacre-afghan-war-part-1-video-of-the-week/

http://www.democracynow.org/blog/2012/4/17/part_2_father_of_peace_studies_johan_galtung_on_occupy_wall_street_failed_un_response_in_syria  


  • 23.04.2012 kl.23:53 i Blogg
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits