Overfallsvoldtekter som smitteeffektDet er en kjent sak at avisene har unngått å omtale selvmord i avisene. I de senere år har ønsket om åpenhet endret praksis noe, men man er fortsatt varsom. Selvmord bør ikke sensjonaliseres eller på andre måter være triggende på potensielle kandidater. 

Vi som har bodd i småbygder kjenner dessverre godt til smitte-effekten. Vi bruker si at et selvmord i nærmiljøet tragisk nok vanligvis føre til at minst to til følger etter med den handlingen i nær tid. Et selvmord i nær familie gir dessuten økt risiko for flere selvdrap i den familien over generasjoner.

Å ta livet sitt har vært veldig tabu, det ble tidligere sett på som en synd mot Gud, da det var han som skulle bestemme dagen og timen. Etterhvert ønsker man større åpenhet om selvmord. Forståelsen for slike valg er økende, og debatten rundt kan kanskje også i en viss grad virke forebyggende.

Men samtidig er det en vanskelig avveining i hvor mye fokus man skal ha på dette.

Det samme fenomenet kan man finne om andre tema. Man oppdaget feks. at å reise rundt på skoler og opplyse om spiseforstyrrelser gav flere anorektikere. I psykiatriens barndom var det en vanlig kvinne-diagnose å være "hysterisk", senere har deppression og bipolaritet blitt de store diagnosene. For ikke å snakke om ADHD, eller Autisme. Man får det man ser etter... 

Avisene blir iblandt kritisert for hvilke toppnyheter de velger på sine forsider, og hvor store krigstyper de bruker. Sett i forhold til det jeg nettopp her har påpekt, vil jeg derfor påstå at viktigste årsaken av dagens overfallsvoldtektsøkning først og fremst skyldes denne enorme fokus fra mainstream. Det er der vår fokus er, de fleste tar selvfølgelig sterk avstand, frykten for å gå ut er økende, og dette eskalerer på mange måter. Men også folk som er mer eller mindre boarderlinere vil lese disse overskriftene, og for noen av dem kan det få form som tvangstanker. 

Videre; Norge har visstnok europas dårligste asylannlegg. Og innskjerpinger på hvem som får opphold. For de unge menn fra krig og elendighet satt i store interneringsleire uten noen form for hjelp og støtte, er det lett å forestille seg at det ikke er bra for deres psyke. De frykter kanskje for hjemsendelse, er det amputering av kroppsdeler, fengsling i årevis i helt andre fasiliteter enn her, eller dødsdom som venter dem?

For den desperate mannen som frykter hjemsendelse kan en ny type logikk slå rot. Ved en overfallsvoldtektsdom er straffen 3-5 år i fine norske fengsler, med opplæringsrettigheter på skolebenken, og penger hjem til den fattige familien. I en syk verden kan noen konklusjoener bli syke. 

Gentlemenadferd er dessverre ikke fult utviklet hos alle menn i noen kulturer, men når visse grupper er overrepresentert i avisenes headlinere, farger det leserens holdninger. At overfallsvoldtekter er promiller av alle voldtekter som skjer, levnes ingen opplysning om. Visst, vi forstår at det er grusomt å bli voldtatt uansett, men i overfallsvoldtekter får ihvertfall offeret full troverdighet. Selv om det også der er rapportert om falske anmeldelser. 

Problemstillingen er også aktuell i breiviksaken, der PST sier; Spektakulære voldshandlinger som får bred mediedekning kan medføre etterfølgende handlinger som likner på eller er inspirert av disse. PST vurderer at det fortsatt er mulig at enkeltpersoner som er inspirert av terrorhandlingene kan søke å gjennomføre voldshandlinger.

Her er medias rolle spesiellt betenkelig, som i dagevis trykket bilder av breivik på forsiden i heltemondur.
 

"Den fjerde statsmakt" (media) er en viktig aktør i samfunnet, og deres manglende ansvar begynner etterhvert å bli ganske omfattende. Ikke bare driver de frem mer vold og terror med sin vinkling, men de bruker mye plass på dette istedenfor på opplysning om andre viktige politiske saker. Nå har man satt inn ressursene på å kneble de som ikke kan stå frem med fullt navn i kommentarfeltene, noe som samtidig vil fjerne alle varslere og folk med meninger man ikke uten videre kan stå frem med i ethvert yrke.
Med et stadig mer bevisst publikum håper jeg bare at folk flest vil gjennomskue dette hyklerske spill.

Bildekilde; http://abpworld.wordpress.com/2011/09/08/dramatisk-okning-i-anmeldte-overfallsvoldtekter-i-oslo/
 


  • 19.nov.2011 kl.17:38 i Sexuelle overgrep
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits