Jødenes rolle i verdenshistorien
Vi skal visstnok ha dårlig samvittighet for jødene, og dermed er den jødiske nasjonalstaten Israel legitimert?

Palestinas historie er lang. Og Nebukadneser erobret Jødenes lovede land i 597 f. kr, deres tempel ble ødelagt, og de ble dømt i eksil pga. dålig oppførsel, straffen var landsflyktighet. Det bodde fortsatt jøder der,  men etter Jerusalems ødelegge i år 70 ble nesten alle spredt.

Noen jøder mener at staten Israel er en synd, fordi Gud jo fortsatt ikke har gitt de landet tilbake. Jøder som er kritisk mot staten Israel kalles ofte for selvhatende jøder av sionistiske jøder.

Jødene som emigrerte ut i Europa var skolerte, til forskjell fra nesten alle andre. De kunne både lese, skrive og regne. De ble ofte flinke i handel, og velstandsfolk. Noen steder fikk de forbud mot å drive handel. Bankvirksomhet ble den store successløsningen.

De var ikke så mange. Men i nedgangstider registrerte samfunnskritikerne at dette folkeslaget syntes å sitte veldig strategisk til. Og det oppsto "konspirasjonsteorier" mot jødene.

Sions vise protokoller er et viktig eksempel. Grundig motbevist sier internett, men enkelte påstår at alt som står der passer perfekt til faktiske forhold.

Fra grunnloven 1814, den sk. jødeparagrafen;

"Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget."

Jødene ble alltså virkelig hetset, og stadig fler jøder begynte å kjempe for å ta tilbake Palestina, også med terror.

Det spekuleres idag endel om at Holocaust er en veldig pimpet versjon av sannheten. Noen mener at de fleste døde av tyfus, ille nok, men ihvertfall ikke strategisk avrettet i de dimensjoner som offisiell historie forteller.

Strategien kan være at de kristne skulle få dårlig samvittighet for sin tidligere oppførsel, og løsningen ble å gi jødene et arabisk område (go home?).  Det synes ihvertfall rimelig klart at uten Holocaust så hadde jødene ikke fått Israel som stat. Og det kristne synet på jøder har endret seg 180 grader etter andre verdenskrig. Idag er det i mange menigheter en plikt å være Israelvenn. 

Å overlate et vestlig probem til araberne er jo sikkert enkelt. Men hadde det ikke vært mer rettferdig å gi jødene tyskland egentlig?

Etter opprettelsen av Israel har FN kommet med kritikk hvert eneste år. Men aldri sanksjon. Og Israel mottar mest i U-hjelp av alle stater i verden. Det kalles også militær støtte. Og det til trass av at de har utviklet atomvåpen uten lov.

Ledelsen i det jødiske nasjonalhjemmet er veldig langt ut på høyre side, og noen sammenlikner med Apartheidstyret som ble praktsert  i sørafrika.

Konflikten mot Islam kan spores helt tilbake til Abraham, som er felles forfar for jøder og muslimer. Når hans kone ikke ble besvangret, tillot Sarah at han fikk avkom med en den arabiske trellkvinnen Hagar. Men når Sarah fikk Isak som 70 åring, ble donorkvinnen og Ismael jaget ut av huset. Den førstfødte ble forvist.

Genetisk sett står egentlig muslimer og jøder hverandre ganske nært, om dette stemmer. På den tiden var det ikke så mange folk, så de fruktsommelige kunne spre sin DNA langt. De har bla. felles at de ikke spiser svinekjøtt, at de omskjær guttebarna, og at de holder Lørdag som helligdag.

Det er ikke å stikke under en stol at Israel er en supermakt, og visse tendenser til alvorlige samarbeidsproblemer må tas tak i.

De gode nyhetene er at det blir stadig fler bevisste jøder om denne problemstillingen også, som ikke støtter praksis.

Mennesket har felles røtter, og det er tåpelig å være slem med sin bror. Det gjelder alle veier, spørsmålet er; Hvem tar mest ansvar for søsken-relasjonen? Skal vi måle i antall drepte, eller velstand kanskje?

Awraham Burg, også kalt Israels nye profet, sier at "Israel er det misshandlede barnet som vokste opp og ble en voldelig forelder".

Hvor lenge skal vi egentlig ha dårlig samvittighet for hva jødene opplevde under krigen? 


 


  • 22.okt.2011 kl.23:38 i Historiske skråblikk
  • 3 kommentarer
  • Permalenke

3 kommentarer

Arvid

23.okt.2011 kl.18:04

God oppsummering. Ville kanskje tatt med at atomvåpenprogrammet var mulig takket være norsk tungtvann...

Slike innlegg vil normalt bli møtt med massiv motstand, men det er du vel forberedt på. :)

pippilottafryd

24.okt.2011 kl.17:23

Arvid: Ja, er egentlig overrasket over at det ikke ble mer debatt av det...

arvid

25.okt.2011 kl.14:15

Ja, trodde bl.a. "markedsføringen" i "Brodins" skulle gi mange kommentarer. Kan tyde på at ADL er i ferd med å miste grepet, eller har endret taktikk...

Her er forøvrig adr til dokumentaren vi snakket om en gang i tiden;

http://www.youtube.com/watch?v=TOUlJLrQ3sQ

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits