Ytringsfrihet igjen

Våre forfedre kjempet frem ytringsfrihet. Det har vært en lang prosess å få den til hva vi har idag, og fortsatt er det mange områder som er i konfliktområdet mellom talefriheten og ulike reguleringer som er innført på området. Vi er feks. enige om at å true folk på livet må være forbudt, for det vil også være dødelig for ytringsfriheten. Vi må også ha sperrer for personlig trakassering. At man har rett å si noe, betyr ikke at man ikke må ta hensyn.

Det var vært vanskelig å nå ut med sin yttring frem til nylig. Avisene har plukket ut hva de vil trykke av sinte leserbrev, og journalister får instruks fra ledelsen om fokusområder. Eksperter kjøpes opp ved behov.

Men slik er det ikke i Brodins, og mange andre forum. Her slippes alle til (nesten).

Det skal vi være glade for, ettersom Wikileaks avslørte at "den fjerde statsmakt" bare er en illusjon. Internett er alltså en mulighet for oss mennesker å få kommunisere på tvers av de økonomiske og politiske makt-aktørene.

Det krever av oss. Å holde oss innenfor vettige regler, ikke ta ting for mer enn de er; ytringer.

Internett kan mobilisere. Vi ser det gang på gang. Men, vi har også oppdaget at det ikke synes å nytte så mye, ihvertfall er det motbakke (men det er jo da det går oppover).

Mainstreamedia tiet i fjorten dager om wallstreatdemoen feks. Flertallet synes fortsatt uvitende. Men det er en bevegelse, stadig flere holder seg oppdaterte ihvertfall. Ringer i vann.

Og debattering er bra, utviklende. Ytterpunkter kan også "hentes inn" ved argumentasjon. Men noen av ytterpunktene er også viktge fordi de peker på hvor galt det kan gå med dagens system osv.

Etter 11 september og 22 juli skjedde tiltak som begrenset vår frihet. Frykten er et mektig våpen, og mange folk synes villige til å gå i pene geledd til slakterbenken om de slipper å være redde. Men det er å stikke hodet i sanden. Om vi skal unngå en ny Hitler så er vi nødt å holde oss våkne.
  • 30.okt.2011 kl.14:15 i demokrati og ytringsfrihet
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits