Skal vi tie ihjel Breivik?

Kort tid etter Oslo tragedien kom sterke signaler på sensur av prosessen mot Breivik. Forståelig, i uken etter 22 juli var hele Norge rammet av sjokk og sorg, NRK sendte om saken absolutt hele tiden, og alle aviser var fulle av saken. Folk ble slitne.

Et mye brukt bilde av Breivik ble spesiellt kritisert;


Dette bildet fryktet noen kunne appellere til enkelte. Her har han jo inntatt en posisjon som en slags superhelt. Foreldre fryktet at barna skulle begynne å leke Breivik, og for enkelte sjeler kan kanskje et slikt bilde kunne gi positive assosiasjoner. Folk begynte å kreve at avisene skulle slutte å trykke bilder av han, og snudde til og med avisene i utsalgene.

Det er helt greit at folk fikk nok, og de ble litt sivilt ulydige for å slippe å møte synet av denne personen.

Men når kravene om at hans sak i retten skulle sensureres ble jeg betenkt. En rettstat prøves spesiellt i situasjoner som dette, og man bør derfor ikke lage egne regler bare fordi det er en ekstra ordinær situasjon. Mange spørsmål er naturlig, og folket har rett på å kunne få opplysning.

Selvsagt må vi ta hensyn til offerene, men i alle andre traumasituasjoner er åpenhet å anbefale. Vi må snakke problematiske erfaringer ihjel. Hvis man prøver å tie ihjel vanskelige ting så har de en lei tendens til å bli verre og utvikle seg i uheldige retninger. Derfor er et bra grunnleggende prinsipp å snakke mest mulig åpent ut ved behov.

Vanligvis kommer den sorte humoren fort i omløp på FB statuser og på folkemunne kort tid etter ulike tragedier. Men merkelig nok var det ikke noe slikt å spore i denne saken. Det betyr ikke at det ikke forekom, men folk la stor demper på seg. For noen er det naturlig å bruke svart humor, sarkasme og satire for å bearbeide grusomme ting. Og det vil også komme om Breivik-tragedien.

Det ble også satt igang ulike "mobbeprosjekt" i befolkningen for å takle dette. Statsministeren selv gikk jo ut å sa at mannen var ond. Og visst er det ondt å drepe noen. Men kanskje statsministeren burde reflektere over sine egne blodige hender også.

Johan Galtungs sammenlikning av Breivik og Norske soldaters oppdrag i Afganistan, der norske snikskyttere dreper med kaldt blod dreper det de kaller Taliban, er en vektig kritikk. Og motstanden mot regjeringens iver både i Afganistan og Libya er stor i folket, til trass av ensidig media. Propagandaen er vel nødvendig for å legitimere at vår stat angriper fremmede land, men ettersom stadig fler har avslørt makt og propaganda-apparatet, er det en farlig vei å gå. Til sammen har  våre styrker og allerte drept adskillig flere uskyldige sivile enn Breivik.

Statsmnisteren uttalte at vi skulle møte dette med mer åpenet og demokrati, men overlater til PST å granske seg selv. 

Og avisene stenger kommentarfeltene.

Øverste illustrasjonsfoto er fotomanipulert av en venn.

 


 

Breivik svart humor statsmnsteren Galtung

  • 29.sep.2011 kl.18:03 i Breiviksaken
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits