Ros til håndering av UtøyatragedienJeg har tidligere vært noe kritisk til deler av håndteringen av tragedien på Utøya, men jeg registrerer nå, med en forsiktig lettelse, at det også er gjort og gjøres mye bra!

Det er å forvente at en katastrofe i denne dimensjonen ikke er noe vi kan gå rundt å frykte 24/7. Vi skal ha et forsvar ja, og en beredskapstropp med tipp topp utrustning til enhver tid tilgjengelig. Mye kan sikkert gjøres bedre. Men vi har også registrert et utrolig heltemod fra sivile, og Norge kan være stolte over en sterk borgerplikt i befolkningen.

Man ser også at borgerne slutter tydelig opp om dette, og felles sorg er faktisk felles trøst. Denne sterke støtten og samlede bearbeidelsen trur jeg vil være til stor hjelp for de direkte berørte. Det kan kanskje dessuten øke vår forståelse for mennesker med traume-erfaringer fra andre situasjoner også.

Nå må vi ha en viss forståelse og tålmodiget med at dette må gå sin gang.  Vi må ta tilbake det vanlige livet, i hvert sitt tempo. Vi må gi støtte, vi må lytte, vi må holde fokus på at vi ønsker et fritt og menneskevennelig demokrati. Et ekte demokrati. Som PST sjefen sier; selv ikke STASI-Tyskland kunne ha stoppet dette.

Vi må ha forståelse for at folk takler sjokket og sorgen ulikt. Man har sett støttegruppe på FB, men jeg vil anta at det er en umoden tenåring som står bak det. Man vil kunne oppleve at barn kan leke Anders Breivik, fordi det kan være deres måte å bearbeide det på. Her er også hans selvportretter i eliteposisjoner uheldig, og burde ikke vært spredd i slikt omfang enlig min mening.

Men generellt sett er mitt inntrykk at mennesker har klart å holde seg behersket og klartenkte i veldig stor grad. Mitt håp er sterkt voksende på at vi kan la dette bidra til en bedre, varmere og åpnere verden.

<3

 


  • 25.jul.2011 kl.19:58 i Blogg
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits