Gåmeditasjon 

Å meditere mens man går er en måte som faller de fleste ganske lett. Gange i seg selv er suggerende, alltså meditativ, og dette kan man bruke bevisst for å oppnå gode meditasjoner. Jeg skal her ta opp noen momenter som kan være til inspirasjon, og hvis du selv driver med dette hadde det vært supert om du kunne dele med deg av dine erfaringer!

Gange er en utmerket helsefremmende treningsform som passer for de fleste. Å gå 30-60 min. aktiv fem dager i uken reduserer kreftrisikoen, type 2 diabetes, hjertesykdommer, angst og deppresjon. Forventet levealder øker, også for personer som lider av fedme eller høyt blodtrykk. Det virker også styrkende for skjelettet, spesiellt hoftebeinet, og regulerer kolestrolet gunstig. Man har til og med funn på at det kan forebygge demens og Alzheimers.

Man havner i en meditativ tilstand nesten automatisk når man går. Ved å bli mer bevisst  gangen kan man fremkalle en dyp meditativ tilstand. Det er en kinestetisk yoga og meditasjonsøvelse som er trygg å bruke, også for mennesker i mental ubalanse. Man kan hjelpe mennesker i kriser ved å prøve å gå sammen med de på en beroligende måte, vårt gåmønster smitter over på andre vi går sammen med, og regulerer det psykologiske.

Det påvirker også hunden som gåkamerat;

Gå barføtter så ofte som mulig. Gå på sand, steinklipper, gress, myke stier, våte myrer... Kjenn etter hvordan det føles å berøre jorden med føttene. Det er også bra for sonepunktene. Etter å ha trent opp litt hardere hud under føttene kan man til og med gå barføtter på asfalt, selv om det beste selvfølgelig er naturterreng.

Som i alle andre meditasjoner er kontakten med egen pust viktig, og gange underletter for å finne en god rytme. Registrer hvordan sinnet faller til ro og blir klarere.

Man kan kjenne seg stiv i gangen, da kan man prøve å gå på en stiv måte. Etter å ha gått stivt, bytter man tilbake til friere gange. Vær bevisst både armer, skuldre, hofter og bein.

Kjenn etter tyngdepunktene. Hvor er tyngdepunktet i mellomgulvet? Flytt det oppover og nedover, og registrer hvordan det endrer gangfølelsen. Finn et punkt som føles riktig. Vær obs på holdningen. Løft hodet, men for å kjenne forskjellen så kan du også gå litt sammenlutet, før du strekker deg ut i bedre gåholdning. Gå lett og gå tungt. Kjenn hvor i foten du kjenner tyngdepunktet. Ta hælen først i og rull deg bortover på foten, og gå på tå. Gå baklengs. Varier tempo.

I den svenske TV serien 100 Höydare møtte vi en lærer ved navn Leif, som brukte ta sine elever ut på saktegåing i sine undervisningstimer. Dette fikk begrepet Leifing. Det er vanskeligere enn man skulle tro å gå 100 meter på 20 min. Man skal da gå med like bevegelser og kraft som om man gikk fort. Fansiden til Leifingbevegelsen har 130 medlemmer, og du finner den her; http://www.facebook.com/group.php?gid=24891950104

Som en litt morsom øvelse kan man prøve kamelongang, prøv å imitere denne gangarten;

 

 :)


  • 22.jun.2011 kl.20:50 i Blogg
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits