Vil du ha et radikalt og bærekraftig hjem?Arkitektur er et spennende tema. De historiske byggningene blir viet mye oppmerksomhet, men også hvermannsens boliger er sterkt uttrykk for kultur, livsbetingelser og tankemønster. Våre boliger har blitt stadig mer avanserte, men også stadig mer avhengige av en godt utbygget infrastruktur, og dessverre også stadig mer forurensende for miljøet. Klimaendringer krever også stadig mer av boligene.

Dagens mest nytenkende arkitekt er Mike Reynolds, som med sin boligbyggerkunst går lengre enn noen andre. Han har på 40 år bygget over 1000 earthships rundt om i verden, og gjerne på de mest krevende stedene. Han tar utgangspunkt i lokale forhold, og byggningene blir prismessig meget gunstige, også på sikt.

Boligene er for det første bygget med søppel, ofte bildekk og tomflasker.

For det andre er husene selvstendige systemer. Han beskriver et av dem i filmen Garbage Warrior;"Det er ingenting som kommer inn i dette huset. Ingen kraft eller gass-ledninger, ingen kloakkrør kommer ut, ikke noe vann kommer inn, ingen energi blir brukt . Vi sitter på 6000 liter vann, vi dyrker av mat, kloakken er internalisert, vi har 70 grader [eller 21 grader C] året rundt . Hva disse slags husene gjør, er å ta alle aspekter av livet ditt, og legge det i dine egne hender . En familie på fire kunne overleve her uten å måtte gå til butikken. "

Hans skole Eartship Academy har prosjekter og seminarer mange steder i verden, og søker å fremme biotecture byggeprinsipper;

Elektrisitet : fra sol og vind.
Vann: fra regn og tsmeltesnø.
Kloakk: behandles naturlig på stedet.
Oppvarming og kjøling:  fra sola og jorden.
Mat : vokser i og utenfor.

Se filmen Garbage Warrior her;

 

Dette syns jeg var et utrolig spennende konsept, og slett ikke umulig å realisere. Her trur jeg at den største hindringen kan være EU regler for boligbygging, men regner at det vil kunne gjøres unntak. Med den tankegangen som ligger bak her kan realiseres i større målestokk ser jeg for meg en frigjøringsbevegelse med nye og uanede muligheter. Her setter bare fantasien grenser!

Facebooksiden finner du her.

 


  • 20.mai.2011 kl.20:11 i Blogg
  • 2 kommentarer
  • Permalenke

2 kommentarer

Bluefairy

24.mai.2011 kl.09:04

Youtube har fjernet videoen :-(

pippilottafryd

24.mai.2011 kl.17:03

Bluefairy: Fint du sier ifra, jeg har lagt opp en annen. :)

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits