Ti stille kunstner, bare si det propagandaministeriet ønsker!Lars von Trier ble kastet ut av Cannes-festivalen pga. sine "nazistuttalelser".

Å prøve å forstå Hitler, verdens mest kjente onde person, er nok noe som kan intressere alle som forsøker å forstå mekanismene bak ondskap. Lars von Trier har i sine filmer ofte brukt ondskap som tema, og med nazister i sine familierøtter er det ikke overraskende at Hitlers person og nazismen som ideologi er fundert mye over av han.

Etter 2. verdenskrig er nazismen, eller nasjonalnasjonalisme som de selv kallt det, ble en dypt hatet ideologi. Alle med noenlunde korrekt politisk holdning tar sterk avstand fra alt det står for.

Det mange ikke helt innser idag er at jødene hadde blitt hatet lenge. Jødene hadde fått skylden for drapet av Jesus, og den kristne kirke ledet ann i å spre antisemettisme.

Videre var jøder i mange land nektet statsborgerskap og dermed land-eiendom. Også i Norge. Men jødene har lang tradisjon i utdannelse, og hadde derfor mye bedre innsikt i både skriftspråk og matematikk enn de fleste andre. Ettersom de ble nektet å eie jord fant de ofte frem til handel og bankvirksomhet som arbeid, og gjorde det gjerne bra, noe som sikkert svekket populariteten til de ytterligere blandt folk flest.

Intressant i denne saken, er å se på Israel og loven om tilbakevending, som sikrer alle jøder borger-rettigheter i "det Jødiske folkehjem".

Prosentvis døde visstnok en større del av romanifolket i Holocaust, men de fikk ikke noe nasjonalhjem eller krigsskadeerstattning, og blir fortsatt diskriminert og forfulgt overalt. Også i Israel, og veldig mange av de ble presset ut når Jødene overtok området. Dette blir nesten ironisk når det i senere tid er framkommet at Romanifolket har jødisk genmateriale.

Rasisme er slett ikke unikt for nazismen, men synes i historisk perspektiv å være mer en regel enn et unntak. Idag ser vi tilsvarende en islafomisk sterk vind blåse over vesten, begrunnet i frykt for at muslimene skal islamisifisere oss alle.

Som en reaksjon av verdens atferd mot jøder oppsto sionismen som politisk ideologi på slutten av 1800 tallet. Sionismen har blitt kritisert for å være meget ekstrem, bedrive kolonialisering og ikke tillate noe som kan svekke jødisk omdømme eller den Israeliske staten. Sionismen står sterkt i Israel, men har støttespillere mange steder i verden.

Israel er en mektig gigant, denne filmen viser at den har en hand om det meste; 

Verdens dårlige samvittighet for behandlingen av jødene er sannsynligvis en sterk medvirkende årsak at en bevegelse får fortsette sitt virke uten særlig kritikk. Ikke-jøder som kritiserer sionismen eller staten Israel blir øyeblikkelig anklaget for anti-semettisme. Jøder som kritiserer det samme blir kalt selvhatende. Men kritikken er omfattende, og kommer også fra jøder;

Miko Peled, jødisk frdsaktivist; Sionisme og fred er uforenlige.

Avraham Burg, "israels nye profet"; Israel som et missbrukt barn som har blitt en voldelig forelder.

Når Norge støtter Palestina økonomisk og politisk så blir vi truet.

-For å forstå ondskap må man ihvertfall være modig nok til å innrømme at det ikke er forbeholdt nazismen, og heller være ærlig nok til å klare å reflektere over hele spekteret. Å kaste ut von Trier er bare latterlig, og er mest av alt et uttrykk for at ytringsfriheten er under alvorlig angrep.

 Oppdatering 24.5.11;

Lars von Trier får støtte fra Iran. At Iran også reagerer på at en internasjonal filmfestival ikke støtter ytringsfrhet syns jeg er flott. Selv om von Trier ikke er fengslet, som angiveligvis Iran skal ha gjort med en filmskaper fra eget land, så er det mange genier også i vestlig verden som har blitt hindret i å varsle eller mene ulike ting.


  • 19.mai.2011 kl.21:16 i Blogg
  • Én kommentar
  • Permalenke

Én kommentar

arvid

19.mai.2011 kl.22:04

Interessant. Selv om det finnes diskuterbare ting, kanskje. Gener og opprinnelse for Ashkenazi-jødene for eksempel. Tilhørte de en av de 12 opprinnelige stammene, eller tilhørte de en 13.? http://www.christusrex.org/www2/koestler/

En bok som du kanskje kjenner til fra før, som gir godt innblikk i jødenes situasjon over tid i Europa; Elsbeth Wessel (2009): Jødene i Østerrike, Innlemmet -utstøtt.

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits