Legg ned bokmålundervisninga!Jeg er dessverre ikke selv sterk i nynorsk, og er opplært til bokmålskriving. Men det forhindrer ikke at jeg ser kvalitetene i nynorsk.

Nynorsk er et langt mer poetisk språk enn bokmål, og har trass alt norsk opprinnelse. Bokmål derimot er bare en fornorsket dansk.

Vårt språk er viktig for vår identitet. Derfor bør vi ivareta nynorsken og utvikle den videre.

Å ha to så like skriftspråk som nynorsk og bokmål derimot, syns jeg er sløsing med elevers opplæringstid.

Det kunne heller vært noe innføring i samisk språk til alle elevene. Språksopplæring er utviklende, og samisk bør annerkjennes som en viktig del av norsk identitet og kultur også.

Det vil bare ta en generasjon med nynorskopplæring, så vil det være integrert i hele det norske folk. Jeg trur folks motstand mot nynorsk kun er basert i egne vaner, og de ser for seg at de vil måtte bruke nynorsk selv, men det ville jo ikke være noe problem å gjøre overgangen mild og godta begge målformer til vi gamle bokmåls-skrivere er utdødd, og lar nynorsk-skriverne overta skrivepraksisen. Nynorskfolket leser bokmål uten problem, og hvis det ble vanligere i aviser og bøker ville også vi bokmål-lesere bli vante ganske fort.

Skriftspråkdebatten i Norge er historisk intressant, og alternativet til nynorsk var gammelnorsk. Men noen mente at dialektskriving også kunne brukes. Nynorsken har alltså en spennende bakgrunn og tradisjon for videreutvikling..

På Island beholdt man gammelnorsken, og islandsk språk er berømt for å ikke bruke låneord men utvikle nye. Slik utvikler manet godt ordforråd og holder språket levende.

I Norge er det et mindretall som skriver nynorsk, noe som er litt merkelig, ettersom de fleste dialekter ligger mye nærmere nynorsken enn bokmålet.

Jeg vil anbefale Norske myndigheter å stimulere en overgang til nynorsk skrifsmål. Legg ned bokmålundervisningen istedenfor, så våre barn slipper å lære seg to skrivespråk.

Bokmålfolket vil protestere, men for å stimulere språkskultur og begrepsutvikling, samt få bedre forståelse for gramatikk, er nynorsk mye bedre. Et langt rikere språk. Å holde fast på bokmålet er bakstreversk, og de bør vurdere sitt syn en gang til. Så må man heller være lempelig med å normalisere nynorsken, dvs. tillate mange skrivemåter, også slike som passer bedre for folk med klassisk bokmål i bunn.

Ordtaket "Gammeldansk er bedre enn Nynorsk" mener jeg alltså er helt feil. ;-)


  • 07.mai.2011 kl.20:28 i Blogg
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits