Kan du puste?



De fleste vil vel svare "ja" på dette spørsmålet. Men det er likevel mange som ikke har optimal kontakt med sin egen pust, og påvirker både kropp og psyke uheldig.

Mange er ikke bevisst sin egen pust til vanlig, eller registrerer sammenhengen mellom emosjonell tilstand og pustemønster. Traumer, stress og smerter er vanlige årsaker til at folk begynner å puste feil, og forsterker tilstanden ved å opprettholde og videreutvikle et dårlig puste-mønster.

Forskning.no sier; http://www.forskning.no/artikler/2008/september/192337

Så hva er riktig måte å puste på? Vi puster inn automatisk, men mange puster ikke helt ut. CO2 hoper seg dermed opp i lungene, og gir ved en viss verdi mer ubehag, feks. svimmelhet eller kvalme. Kroppens selvsensor reagerer med å føle seg sakte kvelt og forgiftet, men tankene våre forstår ikke helt denne beskjeden, og tillegger ubehaget til yttre forhold.

Første steg er å bli bevisst utpusten sin, og passe på å puste helt ut. Inn puster man som sagt automatisk. Pust ut med åpen munn.

Steg to er innpusten. Pust inn med nesen. Mange puster overflatisk, poenget er å puste langt ned. Ikke så mye luft, men langt ned. Lengre og lengre ned for hver gang man puster. Ikke glem å pust ut.

Pustestyringen må trenes opp, og mange har problemer med å komme igang, fordi å flytte fokus på pust gjør at tidligere bindninger til ubehag kan bobble opp. Men å innføre daglig trening på dette i begynnelsen vil gi rask effekt, og eventuellt ubehag er verst første gangen. Så ikke gi opp hvis det er ubehagelig, det viser bare at du virelig trenger å trene på det.

Hvis det kommer ubehag så gå tilbake til utpust igjen.

Øvelsen er fin å gjøre feks. før man sovner, da kan man også ha en hand på magen for å kjenne at man virkelig puster helt ut.

Når dette er trent opp kan man møte utfordringer ved å flytte fokus til pusten. Mange klager på at de glemmer å puste, og det er fort gjort i stressede situasjoner. Men ved å ta seg tid til å ta et lite overblikk over pusten og regulere det, vil man kunne yte bedre og mer effektivt, så det er absolutt verdt det.

Når man har en viss kontakt med pusten sin kan man føle etter en litt kald følelse rett under nesen. Denne kan man prøve å kjenne etter hver gang man husker det, mens man gjør andre ting også. Hold en liten flik av bevisstheten på dette så lenge du kan. Det er en meditasjon som egentelig er ganske vanskelig, selv om den er enkel i form, hvor lenge klarer du å holde den følelsen, hvor mange ganger for dagen?

Pust og meditasjon; http://www.buddhistforbundet.no/dharma/filer/pustogmed.html

Det finnes også andre pusteøvelser, men dette er det viktigste grunnlaget for å puste godt.


  • 30.apr.2011 kl.19:59 i Blogg
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits