Forhuden, verneverdig eller bakteriebombe?

Omskjæring av guttebarn er et mye debattert tema. Både jøder og muslimer praktiserer omskjæring rituellt av sine guttebarn pga. påbud om det i skriften, mens kristne har liten tradisjon med det. Men mange har blitt omskjært av helsemessige årsaker, slik at man også finner endel som er omskjært uten at det er rituellt betinget. Guttebarn kan ha for trang forhud, og få alvorlig betennelse, og noen voksne har smertefull ereksjon pga. for trang forhud.

1/3 del av alle menn i verden er omskåret.

I strøk med dårlige hygienske forhold kan det nok være lurt å omskjære gutte-barnene. Hygienemuligheter for oss her er jo mye bedre, men man må regne med at det slurves endel med vasken blandt noen menn. Kondom er et flott alternativ, gir bedre beskyttelse enn omskjæring, og hindrer dessuten graviditet. Men kondomer er kanskje ikke like lett tilgjengelige for fattige i verden, og det slurves nok også med bruken her hjemme.

Det viser seg også at omskjæring faktisk gir god beskyttelse mot mange kjønnsykdommer, ikke minst Hiv. Helsegevinsten er stor, men likevel blir det fra enkelte kritisert for å være uetisk å promotere omskjæring.

Andre ting omskjæring kan beskytte mot er alltså kjønnsykdommer som klamydia, gonorre ol., men også å overføre viruset kvinner får underlivskreft av. Videre synes omskjæring å beskytte mot peniskreft. Så rent helsemessig er det gode grunner til å oppmuntre eller ihvertfall tilrettelegge for omskjæring.

Hovedproblemet synes å være at de som utfører inngrepet ikke har nødvendig kompetanse, mens legestanden ofte nekter å utføre slike inngrep, enlig Brennpunkts dokumentar. Å bruke amatører til slike inngrep er selvsagt ikke tilrådelig, og det kan gi tragiske resultater, både dødsfall og ødelagt sexliv. Derfor bør det straks bli et tilbud på alle Norske sykehus, slik at vi ikke utsetter de unge guttene for unødvendige smerter og skader.

Et moment som kritikere av omskjæring ofte bruker, er at det utføres på barn som ikke har gitt sitt samtykke. Men det ser vi også i vaksinering og hull i ørene. Og det er faktisk nødvendig med et tidlig inngrep for optimalt resultat. Voksne som gjør dette inngrepet plages ofte med at det blir for ømt, mens barn fort får grodd til et litt tykkere hudlag på penisen. De omskjærte synes å ha minst like bra sexliv som ikke- omskjærte, selv om ulike studier peker mot litt ulike resultater.

Mitt mål med dette innlegget er ikke å få flere å omskjære sine guttebabyer, eller å omskjære seg selv som voksne, men å øke forståelsen for at omskjæring kan være en praksis med mye positiv helse-effekt.

Men vi må sikre at disse guttene får utført inngrepet av fagfolk, og ikke uten bedøvelse med en sløv kniv av en heksedoktor.

 Omskjæring kan redde millioner.


  • 17.04.2011 kl.17:51 i Blogg
  • Ingen kommentarer
  • Permalenke

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits