Når psykiatrien ødelegger menneskerMin bestemor ble lagt inn på asyl i 1948. Det var et dårlig år for folk med psykisk lidelse. I ettertid tror vi at hun har hatt en fødselspsykose etter å ha født barn nr. 5, og med en mann hjemkommet fra den Finska vinterkrigen, var det kanskje ikke så lett psykisk for noen av de. Men bestemoren min ble hentet, kjørt bort, og kom aldri mer tilbake hjem. Faktisk forsvannt hun egentlig som person også. På denne tiden ble det brukt bla. insulinbehandling, kalde bad, elektrosjokk og lobotomering mot psykiske lidelser. Vi vet ikke hva bestemor ble utsatt for, men sannsynligvis alt. En av hennes døttre hadde spurt henne, men hun ville ikke snakke om det, men hadde tatt seg til et arr i tinningen.

Min bestemor spiste mange medisiner, hadde ingen venner, og bare svært liten kontakt med familien, Iblandt ble hun hentet inn av politi, da hun kunne bli paranoid. Hun kunne beskylde bussjåfføren for voldtekt og slike ting. Hun bodde alene og kunne stelle seg, men hun var rar. Når hun døde lå hun to uker før det ble oppdaget.

Min bestemors skjebne er ikke unik. I Norge ble minst 2500 mennesker lobotomert frem til 1974.

"Rikets tilstand" kommer videre med sterke påstander om utbredt uetisk hjerneforskning i Norge;

 

Det ble til og med utnevnt en egen kommisjon for å undersøke påstandene:

  • «Vergeløse mennesker hadde fått åpnet hodene sine. Ikke fordi de skulle få behandling, men fordi de ufrivillig eller uvitende var trukket inn i et eksperimenter om atferdskontroll. Disse eksperimentene er trolig enestående i en vitenskapshistorisk sammenheng.»

  • «Grunnen til at nettopp nordmenn ble brukt var ikke mindre overraskende: I Norge hadde pasientene så svake rettigheter at amerikanske myndigheter risikerte mindre juridisk trøbbel om de brukte nordmenn i sine eksperimenter, enn om de brukte amerikanske statsborgere.»

  • «Det gikk så langt at vi i Norge gjorde forsøk på mennesker som man andre steder i den vestlige verden bare gjorde på dyr.»

  • «Pengene som ble overført fra USA ble plassert på utenlandske konti i strid med valutabestemmelsene. Gerhardsen-regjeringen hadde en aktiv rolle i å legge forholdene til rette for denne forskningen.»

  • «Koplingen til det norske forsvaret var påfallende.»

  • «Og igjen så det ut som om det var CIA som dro nytte av eksperimentene.»

Og idag?

Psykolog Ellen Kolsrud finnøy hevder at lykkepiller tilsvarer lobotomering. Tvangsmedisinering og kjemisk lobotomering blir i liten grad tatt opp til debatt, og vi skal ikke se bort ifra at det vil komme avsløringer og kritikk av dagens behandling i fremtiden. Økt selvmordsfrekvens og økt tendens til vold ved inntak er betenkelig, og man må nesten spørre seg hvilken etisk standard som egentlig gjelder.


  • 14.apr.2011 kl.21:44 i Blogg
  • 5 kommentarer
  • Permalenke

5 kommentarer

Arvid

15.apr.2011 kl.18:19

Viktig tema. Personlig har jeg etterhvert blitt svært skeptisk til psykiatrien. De bruker medisiner som nok kan sammenlignes med en slags "kjemisk lobotomering". Ikke nok med det, men den såkalte "vitenskapelige dokumentasjon" av lykkepiller etc fremstår etterhvert som tvilsom. Ser man nøyere på Freuds teorier innenfor psykoanalysen, fremstår denne også som tvilsom. Den jobber med "sirkelargumentasjon" som innebærer at uansett hva du måtte mene og si om saken, tas det til inntekt for "sykdomsbildet". Du er med andre ord sjanseløs. Problemet er naturligvis at det finnes personer med svært reelt behov for hjelp. Men dytter man i seg "lykkepiller" ut fra en lettere depresjon som kan skyldes helt normale livshendelser, er man på ville veier.

Aktuelt: http://www.nyhetsspeilet.no/2010/02/hva-skjuler-massegraven-ved-gaustad/

Arvid

15.apr.2011 kl.18:32

Diagnosesytemene for psykisk sykdom er dessuten etterhvert så omfattende at tilnærmet alle kan defineres som psykisk syke og derfor trenger piller og behandling. Eksempel:

Hvis du er opptatt av å spise sunn mat, vil American Psychiatric Association gjerne gi deg en nyoppfunnet diagnose: ?HEALTHY EATING DISORDER? !!

pippilottafryd

15.apr.2011 kl.22:14

Arvid: Ja, ikke sannt... Som noen sa; Målet idag er at ingen skal gå ut av grunnskolen uten en diagnose...

Lena

14.mai.2011 kl.19:24

Utrolig bra skrevet og observert...;)

pippilottafryd

14.mai.2011 kl.22:40

Lena: Takk for hyggelig tilbakemelding! :)

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits