Oljefondet med mye skit på vingene
Oljefondet eller pensjonsfondet skal visstnok sikre oss nordmenn, men når man googler litt om prosjektet finner man utrolig mye rart. Det som vekket min nyskjerrighet idag var nyheten om at Norges best betalte statsansatte tjener nesten 6.5 millioner, og det er den som forvalter olefondet. Hans navn er hemmelig, men jeg finner det litt merkelig at en offentlig forvalter skal være hemmelig? I et åpent og demokratisk samfunn så må vi kunne få vite hvem som er betrodd vår felles eiendom? Men 6.5 millioner er småpenger sammenliknet med lønnen på 500 millioner som ble utbetalt til en hemmelig forvalter i 2009. Og 31 millioner på forvaltningsledelsen totalt gir vel til salt i suppa.

Nå bør man jo ikke betvile våre myndigheters rakryggethet, og vi regner med at forvaltningen er fornuftig. Det er til og med oppnevnt eget Etikkråd av Regeringen, så internkontrollen er sikret?

Her er reklamen fra dem selv; Ved å bruke oljefondet på bistand kan vi hjelpe flere hundre millioner mennesker til økt levestand - enten det dreier seg om å få skolegang, få tilgang på rent vann, få nok mat, få bedre helsetilbud eller økt inntekt. Vi kan løfte flere titalls millioner mennesker opp av fattigdom og redde titalls millioner barn fra å dø. Alt dette kan vi få til uten at vi selv må gå noe særlig ned i levestandard. For godt til å være sant, tenker du? Da håper jeg du leser videre på denne siden, eller enda bedre: kjøper boka "Hvordan oljefondet kan hjelpe verdens fattige".

Så kan man lese ting om oljefondet som;

12.04.02 Finansdepartementet  ber Norges Bank granske Norwatch´ avsløring av at oljefondet har investert i produksjon av klasebomber.

'05.10.09 Oljefondet har investert milliarder i syv gjødselselskaper som henter ut fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara. Dette er stikk i strid med rådene fra norske myndigheter.

28.02.11 Oljefondet har aksjer i det skandalerammede selskapet Adecco for nærmere 800 millioner kroner.

14.03.11 Redd barna; Hver dag dør 6000 mennesker av årsaker som er relatert til mangel på rent vann. Oljefondet har investert 3,5 milliarder kroner i vannselskaper som leverer private vannløsninger... Privatisering av vannsektoren i utviklingsland har ført til skyhøye priser og at vann har blitt utilgjengelig for de som ikke kan betale for seg.

18.03.11 Norge bruker 3 milliarder på å redde regnskogen - og 8,7 milliarder på å ødelegge den via Oljefondet.

18.03.11 Regjeringen frykter at Sellafield skal forgifte Vestlandet og forsøker å få britene til å stenge ned. Samtidig har Oljefondet investert nær en milliard kroner i selskapene som driver anlegget.

21.03.11  Oljefondet beholder omstridt forvalter, fortsetter samarbeidet med Pheim Asset Management, som er dømt for kursmanipulasjon.

21.03.11 Offisielt presser Norge på for at Israel skal stanse byggingen av ulovlige bosettinger på Vestbredden. Samtidig investerer de i de ulovlige bosettningene.

21.03.11 Oljefondets eier, Finansdepartementet, mener at atomkraft er et greit område å satse sparepengene. Norge har satset milliarder på det japanske selskapet Tepco-som eier og driver atomkraftverket Fukushima Daiichi.

 

 


  • 21.mar.2011 kl.20:26 i Blogg
  • 5 kommentarer
  • Permalenke

5 kommentarer

Martin Larsen

23.mar.2011 kl.17:40

"Investeringsdirektør Bengt Ove Enge gikk på dagen etter å ja jobbet 13 år i Oljefondet."

http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2099799.ece

Spørsmålet er hvorfor? Hva nå? Hvem tar over? Osv? Vet du?

Fin blogg forresten! Keep up the good work :)

pippilottafryd

23.mar.2011 kl.18:23

Martin Larsen: Takk! Nei, men bra spørsmål! Jeg trur jeg må bruke denne linken i bloggen og oppgradere den litt...

Arvid

24.mar.2011 kl.10:21

Bra noen tar opp dette. Og ikke å forglemme Spetalen som sier det investeres i dårlige papirer. (Søppelinvesteringer).http://e24.no/makro-og-politikk/spetalen-norge-satser-oljefondet-paa-ren-svindel/20027290

Oljefondet kan bli verdiløst over natten i en ny runde med "finanskrise". Det er vel det som må til før den jamne nordmann våkner. I mellomtiden råtner Norge på rot ut fra manglende vedlikehold og utbygging av innfrastrukturen (som du tar opp et annet sted, så jeg!)

pippilottafryd

24.mar.2011 kl.10:33

Arvid: Takk for bra link, den må jeg jo oppdatere til bloggen!

Arvid

24.mar.2011 kl.13:45

Bare hyggelig!

Skriv en ny kommentar

Norske blogger


Kategorier

Arkiv


hits